Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Όλοι την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου

                        Η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη

Ερώτηση Γ. Πάντζα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Κλειστό το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ύστερα από 27 χρόνια λειτουργίας


Προς τον Υπουργό Υγείας

Τους τελευταίους 2 μήνες η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου είχε φτάσει στα όρια της διάλυσης, με το προσωπικό του να πραγματοποιεί εθελοντικές, μη αμειβόμενες υπερωρίες προκειμένου να διατηρηθεί η εφημερία ως τις 10 το βράδυ. Εν τέλει, ύστερα από 27 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουνίου 2014 το ΚΥ Καπανδριτίου για πρώτη φορά παρέμεινε κλειστό.

Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στο Κέντρο Υγείας δεν αρκεί για να βγάλει ούτε την πρωινή βάρδια. Συγκεκριμένα, από τις 20/06/2014 απέμεινε μόνο μία γιατρός Γενικής Ιατρικής, η οποία είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιεί την πρωινή βάρδια, τα τακτικά ραντεβού, τα έκτακτα περιστατικά και επιπλέον εφημερία μέχρι τις 10 το βράδυ. Από το Μάρτιο το Κ.Υ. λειτουργεί με τρεις (3) μόνιμους και μία (1) επικουρικό γιατρό, της οποίας η σύμβαση λήγει στις 15 Ιουλίου. Επίσης, ο Συντονιστής Μικροβιολόγος, όπως ο ίδιος αναφέρει σε έγγραφο το οποίο εστάλη στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο, συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο, καθώς και ο Αναπληρωτής Ακτινολόγος.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κατοίκων που εξυπηρετούνται από τα ΚΥ της Ανατολικής Αττικής αυξάνεται δραματικά. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τόσο το ΚΥ Καπανδριτίου όσο και συνολικά τα ΚΥ της Ανατολικής Αττικής και να σταματήσουν να βλέπουν τις δομές της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση την υγεία των πολιτών από τη σκοπιά της ντιρεκτίβας του μνημονίου και των εντολών των τροϊκανών επιτρόπων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Προτίθεται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λειτουργεί το ΚΥ Καπανδριτίου σε 24ωρη βάση, προσλαμβάνοντας το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό;

2.    Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλισθεί η 24ωρη λειτουργία των ΚΥ της Ανατολικής Αττικής συνολικά, αφενός προσλαμβάνοντας ιατρικό προσωπικό και αφετέρου επιλύοντας τα προβλήματα στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπου αυτά έχουν επισημανθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Πάντζας



Δεν υπάρχουν σχόλια: