“ Ξημέρωνε 23 Ιουνίου του 1996, όταν ο ιδρυτής του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, ο ακαδημαϊκός με τη λαμπρή καριέρα, την οποία εγκατέλειψε για χάρη της πολιτικής, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα, «έφυγε» από τη ζωή ”
Ξημέρωνε 23 Ιουνίου του 1996, όταν ο ιδρυτής του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, ο ακαδημαϊκός με τη λαμπρή καριέρα, την οποία εγκατέλειψε για χάρη της πολιτικής, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα, «έφυγε» από τη ζωή.
Ο εμπνευστής της «Αλλαγής» του 1981, η οποία έμελλε να αλλάξει τη χώρα και να τη βγάλει μέσα από μια δύσκολη περίοδο μακροχρόνιων πολιτικών συγκρούσεων, αλλά και δεινών για τον ελληνικό λαό, ο πολιτικός που φίλοι και εχθροί τον προσφωνούσαν με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας», έφευγε από τη ζωή μετά από μακρά μάχη με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του, η οποία τον ταλαιπώρησε από την εποχή του Χέρφιλντ.
Ο Ανδρέας που κατάφερε να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και αποκατέστησε το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καταστρέφοντας τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, έκανε την αναθεώρηση του Συντάγματος, έφερε τις σπουδαίες αλλαγές στην Παιδεία με τον περίφημο νόμο(1268/82) για την λειτουργία των ΑΕΙ αλλά και τον 1566/85 για την λειτουργία της βασικής και μέσης εκπαίδευσης, καθιέρωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έφτιαξε το ΑΣΕΠ, υπερασπίστηκε όταν χρειάστηκε την εδαφική κυριαρχία της χώρας, χωρίς κραυγές και ψιθύρους, πέτυχε να πάρει τα γνωστά Μεσογειακά προγράμματα, προκειμένου να ανορθώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία και να δημιουργήσει την περίφημη μεσαία τάξη.
Ο Ανδρέας, πάλεψε μέχρι τέλους και με την επερχόμενη λαίλαπα, η οποία θα ακολουθούσε στην Ευρώπη, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες, το 1995, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη ξεκινά να βαδίζει σε σκοτεινά μονοπάτια, τα οποία θα οδηγήσουν στο τέλος των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς οι αγορές είχαν αρχίσει την προσπάθεια διείσδυσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Είδα το διευθυντήριο να λειτουργεί», έλεγε στη συνέντευξη Τύπου στις Κάννες ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι οι εταίροι τον πίεζαν και για το θέμα της FYROM. «Έχουμε τώρα και προϋποθέσεις», είχε πει ειρωνικά, την ώρα που ο ευρωπαϊκός Τύπος τον αποκαλούσε ως το «μοναχικό λιοντάρι της Ευρώπης» και «τελευταίο μεγάλο ηγέτη και οραματιστή της Ευρώπης».
Η πολιτική του πορεία ήταν αν μη τι άλλο συναρπαστική. Ο ίδιος δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ούτε εσωκομματικά ούτε από τους πολιτικούς αντιπάλους του παρά μόνο όταν αρρώστησε. Φίλοι και εχθροί είχαν να λένε όχι μόνο για τη ρητορική του δεινότητα, αλλά και για τις πράξεις του, οι οποίες ήταν πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Οι κόντρες του με τη νεοφιλελεύθερη Θάτσερ έχουν μείνει στην Ιστορία, με την ίδια να παραδέχεται ότι «ο Ανδρέας πάντα έπαιρνε κάτι για τη χώρα του», αναφερόμενη στις Συνόδους Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Το τρίπτυχο του Ανδρέα «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», έμεινε στην Ιστορία. Φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από το «φευγιό» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενός πολύ μεγάλου ηγέτη, όπως έλεγαν ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
www.periodista.gr8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου