Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Δημοτικές εκλογές στόν Ωρωπό και η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"


 Η κολυμβήθρα Σιλωάμ, ήταν από τη βιβλική εποχή μία από τις κυριότερες δεξαμενές πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Η ύπαρξη της χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Εζεκία αλλά ο Ηρώδης(47-1 π.Χ.) ήταν αυτός που διαμόρφωσε το χώρο της δεξαμενής προσθέτοντας δημόσια κτίρια και μαρμάρινες κιονοστοιχίες. Τα νερά της θεωρούνταν ιαματικά γι αυτό και ο Χριστός έστειλε εκεί τον τυφλό να πλυθεί και να γιατρευθεί (Ιωαν. 9).
Το 450 μ.Χ η αυτοκράτειρα Ευδοκία έκτισε στο χώρο της δεξαμενής τρίκλιτη χριστιανική βασιλική εκκλησία, τα ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα. Το 614 μ.Χ ο ναός καταστραφηκε από τους Πέρσες ομως μέχρι σήμερα η δεξαμενή θεωρείται ως προσκύνημα.
Στις μέρες μας η φράση «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»  έχει μεταφορική έννοια, και δηλώνει το μέσον ή τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε την απάλειψη ευθυνών από παλαιότερες επιλογές η πράξεις μας και να απαλλαγούμε από τις οποίες επιπτώσεις τους. 
Θα επανέλθω με ονοματεπώνυμα.Θα έχουμε τόσα πολλά "βαφτίσια",που ο Θωμάς θα αναγκαστεί να φέρει λάδι από τα Φιλιατρά.....Θωμά είσαι σπίτι;;;;;;Όσο για τον Γιώργο,ας είναι καλά ο λιοτριβιάρης του Μαρκοπούλου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: