Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

«Εικόνες μιας άλλης εποχής, αλλά πόσο ανάλογες με τις σημερινές!!!

Δύο διαδηλώσεις το 1944: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα(;)

Άλλη Εποχή;

Με αφορμή τις δύο διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών αυτή κατά της λιτότητας και αυτή υπέρ του ευρώ με κάθε κόστος, αναδημοσιεύουμε ένα ντοκουμέντο από το 1944, όταν και πάλι στους δρόμους της Αθήνας είχαν κατέβει τόσο ετερόκλητες πληθυσμιακές ομάδας, οι υποστηρικτές του ΕΑΜ και οι αστοί του Κολωνακίου. Όπως έγραφε ο Γιώργος Θεοτοκάς στα «Τετράδια Ημερολογίου» ήταν «η πρώτη φορά που ένιωσα στην Ελλάδα τόσο έντονα, τόσο ξεκάθαρα και απόλυτα τον κοινωνικό διχασμό, την ατμόσφαιρα του ταξικού πολέμου. Αυτή είναι πια στο εξής η "ελληνική πραγματικότητα"».«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» Καρλ Μαρξ."

13 Οκτωβρίου 1944.

Σήμερα ήτανε διαδηλώσεις οργανωμένες, που αποτελούσαν ουσιαστικά μιάν ατέλειωτη διαδήλωση του ΕΑΜ, με το πλήθος μοιρασμένο κατά συνοικίες και επαγγέλματα και με ολοφάνερη επικράτηση του ΚΚ. Το πλήθος είχε πολλές κόκκινες σημαίες ανακατωμένες με τις ελληνικές και τις συμμαχικές και μεγάλες κομματικές πινακίδες. Γυναίκες και παιδάκια συμμετείχαν σε μεγάλο αριθμό, πάντα με αυστηρή οργάνωση. Υπήρχαν και παπάδες μέσα στις εαμικές εκδηλώσεις. Συνολικά ήτανε μια επιβλητική επίδειξη των δυνάμεων του κομμουνισμού στην Αθήνα, που την παρακολουθούσε ο άλλος κόσμος με κάποιαν αμηχανία.
14 Οκτωβρίου 1944.
Στα καθαυτό αθηναϊκά πλήθη προστέθηκαν οι συνοικισμοί και εν μέρει τα περίχωρα. Ποτέ δεν είδε η Αθήνα τέτοια συγκέντρωση λαϊκών μαζών, που γεμίζανε ακατάπαυστα το Σύνταγμα, την Ομόνοια και όλο το μήκος των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου και άλλους δρόμους γειτονικούς με πλήθος σημαίες και πινακίδες. Το πλήθος ήταν οργανωμένο αξιοθαύμαστα για πλήθος ελληνικό και διαιρεμένο κατά τομείς και επαγγέλματα. Είδα πάλι μες στη διαδήλωση παπάδες και γριές και παιδάκια σε μεγάλο αριθμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τούτος ο λαός που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι άλλος από κείνον που ξέραμε, πιο δυναμικός, πιο γενναίος και πιο περήφανος, αληθινά χειραφετημένος και λεύτερος, όπως φαντάζεται κανείς πως θα ήταν η γενεά του Εικοσιένα, μα όπως δεν ήτανε πια ο αστικοποιημένος λαός που γνωρίσαμε στις μέρες μας.
15 Οκτωβρίου 1944
Σήμερα αποκρίθηκε η αστική τάξη. Ο φόβος και το πείσμα των αντικομμουνιστικών στοιχείων θαυματούργησαν και κατάφεραν να οργανώσουν σε μια νύχτα μια μεγάλη διαδήλωση όλων των εθνικιστικών οργανώσεων, που δεν είχε βέβαια τον όγκο της χθεσινής διαδήλωσης, ήταν όμως και αυτή εξαιρετικά επιβλητική. Πρόκειται βέβαια για το κοινό του κέντρου της πόλης που είναι κατά πλειοψηφία αστικό. Συχνά άκουε κανείς σχόλια για τα θρυλικά "σαλόνια του Κολωνακίου". Πραγματικά η σημερινή διαδήλωση ήταν πολύ αισθητά πιο καλοντυμένη και ευπαρουσίαστη από τη χθεσινή και περιείχε αρκετές κομψές γυναίκες.
Είναι η πρώτη φορά αυτές τις μέρες που ένοιωσα στην Ελλάδα τόσο έντονα, τόσο ξεκάθαρα και απόλυτα τον κοινωνικό διχασμό, την ατμόσφαιρα του ταξικού πολέμου. Αυτή είναι πια στο εξής η "ελληνική πραγματικότητα". "

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενα σημερινο αρθρο της ιστοσελιδας 'μαχιμη πολη' με τιτλο 'Ενας Παραδεισος' δημιουργημα της ιδιοτικης πρωτοβουλιας στο Μαρκοπουλο. Πολυ ωραιο αρθρο (το δειχνουν και οι φωτογραφιες αλλωστε) αλλα στο τελος οι φωτογραφιες με τα σκουπιδια τα χαλαει ολα. Όπως γραφει ο αρθρογραφος, για να πας σε αυτο τον παραδεισο, πρεπει να περασεις την πορτα της κολασης (σκουπιδια). Να του θυμησω, τις ιδιες φωτογραφιες ειχε δημοσιευσει (στον ιδιο χωρο) και με την αναληψη των καθηκοντων του κ.Ρουσση, με τιτλο 'Τι βρηκε απο την προηγουμενη δημοτικη αρχη'. Μετα απο ενα χρονο ειναι χειροτερα. ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?? ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ! ΟΠΩΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ!!