Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Νίκος Λούπης: Οδοφωτισμός, ποια είναι η αλήθεια…ΔΆΣΚΑΛΕ που δίδασκες

 Αυτό έγραφε ο Γιασημάκης και ο Λούπης για το δημοτικό φωτισμό τον Ιούνιο του 2018.Η κ@λοτούμπα.


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (07/06/2018) αλλά και στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ρούσση το μείζον θέμα ήταν η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού.

Κάθε Δήμος, πιστεύω ότι οφείλει να περιορίζει τα έξοδα του και να εξοικονομεί όσα περισσότερα χρήματα μπορεί προς όφελος των Δημοτών του. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα τύπου Led, επιλέγοντας όμως την βέλτιστη κάθε φορά  λύση. Ας εξετάσουμε τι επιλογές υπάρχουν:

  • Αυτοχρηματοδότηση , δηλαδή με ιδίους πόρους
  • Δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με 3,5% επιτόκιο περίπου
  • Τραπεζικός δανεισμός με 6,5% επιτόκιο περίπου
  • Εκχώρηση των Δημοτικών Τελών που εισπράττονται από τους λογαριασμούς ΔΕΗ των δημοτών, σε Ιδιώτη για 12 χρόνια
  • Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) και
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

Τις τρεις τελευταίες επιλογές όπως θα δείτε παρακάτω,  δεν τις αναφέρει καθόλου ο Δήμαρχος είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα.
Ο κ.Δήμαρχος στην συνέντευξή του αναφέρει μόνο τις εξής επιλογές:

  • Αυτοχρηματοδότηση
  • Δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων
  • Τραπεζικός δανεισμός
  • Εκχώρηση των Δημοτικών Τελών που εισπράττονται από τους λογαριασμούς ΔΕΗ των δημοτών, σε Ιδιώτη για 12 χρόνια

Όπως γνωρίζετε ο κ.Ρούσσης διάλεξε την τέταρτη επιλογή(ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ), χωρίς κανένα απολύτως ενδοιασμό! Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Ωρωπού θα αντικατασταθούν  7.932 λαμπτήρες με συνολικό κόστος για το Δήμο 14.280.000 ευρώ περίπου, με διάρκεια αποπληρωμής τα 12 έτη, δηλαδή το κόστος ανέρχεται στα 1.800 ευρώ ανά φωτιστικό σώμα(!!!)

Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: α) την αγορά των φωτιστικών σωμάτων, β)την τοποθέτησή τους και γ) την 12ετή συντήρηση.

  • Πόσο χρεώνει η δημοτική αρχή του κ.Ρούσση καθεμιά από τις παραπάνω ενέργειες τους Δημότες;
  • Καμία από αυτές τις εργασίες δεν μπορούν να αναλάβουν οι υπάλληλοι του Δήμου να φέρουν εις πέρας; Τόσο εξειδικευμένες είναι;
  • Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του Δήμου; Θα απολυθούν;
  • Αν είχε επιλεχθεί ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων πόσο θα κόστιζε ΜΟΝΟ η αγορά των 7.932 φωτιστικών σωμάτων όταν πλέον ο Δήμος θα μπορούσε να αγοράσει τους λαμπτήρες από τους προμηθευτές σε τιμές ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ;
  • Αν ήθελε «σώνει και καλά» να επιλέξει έναν Ιδιώτη, με πόσα χρήματα θα χρεωνόταν ο Δήμος μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. αν ο ιδιώτης συμβάλλει με τα υλικά και ο Δήμος με την τοποθέτηση και συντήρηση;
  • Όσο αναφορά την Αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή να αγοράσει ο Δήμος τα 7,932 φωτιστικά σώματα με δικά του χρήματα, ο κ.Ρούσσης πολύ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ αναφέρει στην συνέντευξή του ότι απαιτούνται 11.500.000 ευρώ, ενώ η πραγματικότητα είναι 14.280.000 ευρώ με ΦΠΑ. Προφανώς μπερδεύει την αγορά με την τοποθέτηση και την συντήρηση!!! Θα μπορούσε να ξεκινήσει το έργο πιλοτικά από ένα χωριό του δήμου μας, με χρήματα από το ταμείο του δήμου και αφού επιβεβαιωθεί η εξοικονόμηση της ενέργειας καθώς και η ίδια ποιότητα φωτισμού,  να ολοκληρωθεί το έργο σε ένα-δυο χρόνια,  χωρίς να χρειάζεται να “υποθηκευτεί” ο Δήμος μας για 12!!!

Σε κάθε περίπτωση κάτι από τα παραπάνω ή συνδυασμός αυτών των επιλογών αποτυπώνονται πλήρως σε μια ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ με Αξιολόγηση της συγκεκριμένης τεχνο-οικονομικής μελέτης από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και όχι από μια μελετούλα που δόθηκε με την προσφιλή διαδικασία της απευθείας ανάθεσης των 24.000 ευρώ.

Αντί για όλα αυτά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο εισηγητής και Δήμαρχος κ.Ρούσσης δεν παρουσίασε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ!!! Εμφανίστηκε ως θέμα προς ψήφιση η έγκριση των τευχών δημοπράτησης προκειμένου να προχωρήσει  ο διαγωνισμός και να προκύψει όσο το δυνατόν συντομότερα ο ανάδοχος Ιδιώτης εργολάβος (!!!), η μοναδική ανησυχία του κ.Ρούσση!

Όλα αυτά βέβαια δεν επηρεάζουν καθόλου του δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και τους συνήθεις της αντιπολίτευσης, που πρόθυμα ψηφίζουν ΝΑΙ σε ότι τους ζητηθεί! Έχουν άραγε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα;

Κε. Δήμαρχε πρέπει να συνειδητοποιήσετε επιτέλους ότι δεν διαχειρίζεστε δικά σας χρήματα αλλά τα χρήματα όλων των δημοτών και οφείλετε να έχετε μεγαλύτερη σύνεση, γνώση των πραγματικών δυνατοτήτων ενός τόσο μεγάλου Δήμου και να μην «ξεπουλάτε» ελαφρά την καρδία ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας!!!

Υ.Γ. Όσο αφορά στην συνέντευξη του κ,Ρούσση, στα πρώτα δευτερόλεπτα  μεταξύ άλλων αναφέρει «… ναι στην περιβαλλοντική ευαισθησία μας …»,  καλύτερα να μην σχολιάσω μιας και είναι γνωστή η ευαισθησία του σε θέματα περιβαλλοντικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: