Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Οι "διάφοροι" στο "μεϊντάνι"

Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση έχει άλλους κανόνες και νέες απαιτήσεις και όσο, εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τα …παλιά συστήματα, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν στην τοπική κοινωνία ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες της εποχής και ως εκ” τούτου να είναι από χέρι και από τώρα…"καμένοι"!
Αυτό που κάνει ουσιαστικά, η απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων,  είναι να μεταφέρει το «κέντρο βάρους» της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, από το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, σε μια περισσότερο δημοκρατική και συλλογική λειτουργία.
Μιλώντας για την απλή αναλογική, με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των συμβούλων, όπως γίνεται μέχρι τώρα, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η επίτευξη μέσω αυτών, «λειτουργικών πλειοψηφιών» στα συμβούλια, θα είναι ο απαραίτητος όρος για την την λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία τους .
Από την άλλη, η «απεξάρτηση»  των τοπικών ψηφοδελτίων από το ψηφοδέλτιο του κεντρικού δήμου, με την παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, απελευθερώνει δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις, που ήθελαν πραγματικά να υπηρετήσουν τον τόπο τους,  ήταν υποχρεωμένες σε …ετερόδοξες και πολλές φορές, χωρίς αρχές, συμμαχίες με αυτόν που εμφανίζονταν να είναι κυρίαρχος στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Τώρα, απλά δεν θα έχουν την ανάγκη του!
-Μια νέα τομή είναι η επιλογή Αντιδημάρχων  από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Μέγα θέμα έχει προκύψει από την παράταση της θητείας  των Δημάρχων λόγω αντισυνταγματικότητας,κάτι που αν δεν αντιμετωπισθεί με θετική εισήγηση από το Συμβούλιο Επικρατείας(να γιατί καθυστερεί ο νόμος),μάλλον θα έχουμε Δημοτικές εκλογές γρηγορότερη και πιθανότατη μέσα στο 2018....!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: