Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Το μαύρο χρήμα των πανηγυριών στον Δήμο Ωρωπού.


Τα πανηγύρια της αρπαχτής και του μαύρου χρήματος.

Καθημερινό έθιμο,σε κάθε σημείο της Ελλάδος. Όλο και κάποιος Άγιος γιορτάζει σε κάποια περιοχή.Απ έξω μαζεύεται η σάρα και η μάρα.Όσους πέταξε με κλωτσιές,από το ναό του Σολομώντα ο Χριστός.Και μέσα πλέον βρίσκεται το "ιερατείο" το "αδελφάτο" που καπηλεύεται τον θεοφοβούμενο πόνο.Τι έχει μείνει απο έξω;κουτσοί,στραβοί,καλαμπόκια.μαλλί της γριάς λουκουμάδες,cd,dvd,καλτες,βρακιά, τσίκνα ,φωνές και λίγο ποιο πέρα ένας θίασος καλλιτεχνών της αρπαχτής.Φυσικά η χαρά του μαύρου χρήματος,άνευ αποδείξεων,λες και αυτό είναι πολιτιστικό γεγονός καί ενδεδειγμένος τρόπος ανάδειξης,διατήρησης ηθών-εθίμων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτό το Νεοελληνικό φαινόμενο,της ανομίας,της παραβατικότητας και του εξευτελισμού της "Λαϊκής Παράδοσης" καλείται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η αυτοδιοίκηση όχι απλά να το καταγγείλει αλλά να το ανατρέψει.Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα πρέπει πολύ γρήγορα να ξεχάσουν εκείνα που γνώριζαν από το παρελθόν.Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τώρα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν.Το "μαζί τα φάγαμε τέλος".
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αρχίζουν σιγά-σιγά,να ελέγχουν κανονιστικές αποφάσεις,
 όπως παραχώρηση δημόσιων χώρων, πλατειών κ.λ.π.Η νομοθεσία ,για το ποίοι δικαιούνται και με ποιό τρόπο δημόσιο χώρο είναι σαφέστατη. Είναι βέβαια δύσκολο οι 
αυτοδιοικητικοί φορείς  να συνηθίσουν ένα τέτοιο πεδίο ελέγχου.Η αυτοδιοίκηση  καλείται στην εφαρμογή όχι απλά 
του νομότυπου των αποφάσεων , αλλά του ηθικού μέρους με στόχο την 
ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, μακριά από 
ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου.
Βέβαια,αν ο δήμος επιθυμεί την μετατροπή των δημοτικών χώρων,σε "σκυλάδικο"δεν έχει παρά να το εντάξει  στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της "Δημοτικής Επιχείρησης"...   μπορεί να πάρει και το τράγο του Μπαρμπαμήτσου......!!!!!!!

Η ευθύνη βέβαια βαραίνει όλους μας, γιατί γίναμε  ανεχτικότατοι και αφήσαμε για όποιους λόγους,να διαγράφουν σιγά-σιγά,το παρελθόν,τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, με φτηνή αντιπαροχή τα διάφορα "τζερτζελοπανηγύρια" του εύκολου,πλαστικού  και .... αποδοτικού πολιτισμού που μας πνίγει... χρόνια τώρα.Aυτή είναι η διαφορά του σήμερα απο το χθές.

Υπάρχουν σημεία σύγκρισης των "σκυλονυκτάδικων" με τις  ντόπιες κατά κανόνα "κομπανίες" όπως τις λέγαμε,και που βέβαια παίζανε ..."γνήσιο Ελληνικό δημοτικό τραγούδι" .

1 σχόλιο:

ευρυνόμη είπε...

Ότι χειρότερο συμβαίνει ηχητικά αισθητικά καί ποιοτικά τίς τελευταίες δεκαετίες στό Δήμο μας.
Μακάρι νά μπορούσαν νά απαξιωθούν από όλους τούς συμπολίτες μας καί κυρίως από αυτούς πού ψάχνουν ευκαιρία νά μεθύσουν!