Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη


'Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη

Μια θεατρική παράσταση για την προσωπικότητα του Αλέκου Παναγούλη / στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ελένη Ερήμου, που είναι ενθύμηση και έντεχνη καταγραφή της ηρωικής, πολιτικής και ποιητικής προσωπικότητας του Αλέκου Παναγούλη. Ενός μοναδικού και σπάνιου αγωνιστή στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία των αγώνων για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Το θεατρικό κείμενο του έργου "Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη" βασίστηκε στο βιβλίο του Κώστα Μαρδά, "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ, Πρόβες Θανάτου", και θα παρουσιασθεί για μία μόνο παράσταση το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στις 21:30, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.

Σημειώνει ο Δήμος Αβδελιώδης: "Ο πολιτισμός δεν χτίζεται μόνο με τις ιδέες αλλά και με τις πράξεις και τα έργα που επιβεβαιώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα αυτών των ιδεών.
Η Δημοκρατία είναι ένα έμπρακτο αποτέλεσμα των ιδεών και του πολιτισμού. Δεν εφαρμόστηκε ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα στην αρχαία Αθήνα, τον τόπο της γέννησής της. Κατακτήθηκε σταδιακά με πολύχρονους αγώνες ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ένας θεσμός που δεν είναι κληρονομικός ούτε δεδομένος. Το 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε στην Ελλάδα από ένα δικτατορικό καθεστώς επίορκων αξιωματικών.

Η οικογένεια της Αθηνάς και του Βασίλειου Παναγούλη, αξιωματικού του ελληνικού στρατού, με τα τρία παιδιά τους, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο και τον Στάθη, αφιερώθηκαν αποκλειστικά στον αγώνα της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χωρίς υστεροβουλία, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς καμία συνδιαλλαγή με κανένα.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, φοιτητής του Πολυτεχνείου, εμπνευσμένος από το αρχαίο ψήφισμα – όρκο για την προστασία και την υπεράσπιση  αθηναϊκής Δημοκρατίας από τους Τυράννους, αποπειράθηκε να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ασυνείδητό του, δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει αυτόν το στόχο γιατί ο ίδιος ποτέ δεν θα μπορούσε, ίσως, να σηκώσει το βάρος μιας δολοφονίας. Όμως, μπόρεσε να σηκώσει ένα τεράστιο και αλλόκοτο βάρος από βασανιστήρια, σωματικά και ψυχικά, χωρίς ποτέ να φοβηθεί ή να δειλιάσει. Κάτι που παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι βασανιστές του.

Από που αντλούσε αυτή την υπεράνθρωπη δύναμη που ήταν ανώτερη και πολλαπλάσια ακόμα και αυτού του ίδιου του προγόνου του, του μυθικού Προμηθέα; Ο ίδιος έλεγε: Θα μείνω όρθιος. Αν δε νικηθώ εγώ δεν θα νικηθεί ούτε η Δημοκρατία.
Ίσως μια ιδέα μπορεί να κρατηθεί ζωντανή, μόνο και μόνο επειδή την κρατάει ένας άνθρωπος.  Ίσως ένας άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί ζωντανός, μόνο και μόνο επειδή πιστεύει σε μια ιδέα."

H παράσταση προσπαθεί να αποδώσει το βαθύτερο, τραγικό και προμηθεϊκό πνεύμα του Αλέκου και της οικογένειας των Παναγούληδων, μέσα από τις μεταμορφώσεις μιας ηθοποιού, της Ελένης Ερήμου -από Αθηνά Παναγούλη σε Αλέκο Παναγούλη και σε όλα τα πρόσωπα του έργου-, αλλά και με ενσωματωμένες, κινηματογραφημένες  σκηνές, που αναδύονται μέσα από τη σκέψη της ηθοποιού, όταν κλείνοντας τα μάτια, περνάει στον εσώτερο χώρο της μνήμης των ηρώων, που μας αποκαλύπτεται στην οθόνη με σκηνές τις οποίες "ντύνουν" ζωντανά 5 μουσικοί, όπως και στις πρώτες προβολές του βωβού κινηματογράφου.

Συντελεστές: Δήμος Αβδελιώδης (Κείμενο-Σκηνοθεσία, Σκηνικός χώρος-όψη), Ελένη Ερήμου (Ηθοποιός), Βαγγέλης Γιαννάκης (Μουσική), Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου (Βοηθοί Σκηνοθέτη)

Ενορχηστρώνουν και Παίζουν οι Μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιάνο), Γιάννης Αβδελιώδης, (Κρουστά, Μαντολίνο, Μεταλόφωνο), Γιάννης Βιλιώτης (Τσέλο, Μαντολίνο), Γιάννης Πλαγιαννάκος (Κοντραμπάσο δοξάρι), Παναγιώτης Ράπτης (Σαξόφωνο σοπράνο, Φλάουτο)

Συντελεστές Κινηματογραφημένων Σκηνών Ωδής & Προμηθέα Δεσμώτη: Δήμος Αβδελιώδης (Μετάφραση- Σκηνοθεσία), Φίλιππος Κουτσαυτής (Διεύθυνση Φωτογραφίας),  Aριστείδης Πατσόγλου (Εικαστική, Παρέμβαση-Ενδυματολογία), Aντώνης Σαμαράς (Hχοληψία), Βαγγέλης Φάμπας (Μείξη Ήχου & Επιμέλεια Project), Σπύρος Κόκκας (Μοντάζ)         

Ερμηνεύουν: Γιώργος Φλωράτος (Φάσμα Γιώργου Παναγούλη), Γιώργος Ζιόβας (Κράτος-Βία), Ανδρέας Καρακόττας (Ήφαιστος), Γιώργος Νικόπουλος (Προμηθέας), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ερμής), Δανάη Ρούσσου, Ρένα Κυπριώτη (Κορυφαίες), Κέλλυ Αλεξοπούλου, Παρασκευή Δαμάσκου, Φίλια Δελαγραμμάτικα, Σοφία Δελλαπόρτα, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Μάργκω Καραγιάννη, Ηρώ Κισσανδράκη, Δήμητρα Κωτίδου, Νίκη Λεωνίδου (Χορός Ωκεανίδων), Δήμητρα Κωτίδου (Πρώτη φωνή στο τραγούδι των Ωκεανίδων), Κατερίνα Χαρμάνη (Στο Τραγούδι της Μητέρας)
Γιώργος Νικόπουλος-Δανάη Ρούσσου (Βοηθοί σκηνοθέτη), Παναγιώτης Ψύχας (Χειρισμός Ήχου-Φώτων), Γιώργος Ματαράγκας- Βαρβάρα Μερτύρη (Διεύθυνση Παραγωγής),  Εύα Γεωργουσόπουλου (Επιμέλεια Προγράμματος), Akron ΣTOYNTIO,Της massive productions (Επεξεργασία Ήχου & Εικόνας), Αλέξης Λαχανοκάρδης (Κάμερα), Aντώνης Παπαντωνίου (Make of- Τrallers), Παναγιώτης Μανίκας, Λευτέρης Γκόντας (Κατασκευή σκηνικού), Nίκος Τσιατάς (Φωτογράφος), Ροζάνα Μπάγια, Μερόπη Κυριακίτσιου (Hxoληψία Akron ΣΤΟΥΝΤΙΟ),  Γιώργος Νικόπουλος (Animation Ματιού), Γιάννης Μαραγκουδάκης,Τάσος Δέδες, Θωμάς Θωμαίδης (Ηλεκτρολόγοι πλατώ)

Ευχαριστίες: στον κ. Στάθη Παναγούλη, για την πραγματοποίηση κινηματογράφησης στην ιστορική οικία της οικογένειας Παναγούλη, στον κ. Κώστα Μαρδά, για την ευγενική παραχώρηση, τη βοήθεια και τη συνεργασία.
Τα τραγούδια της παράστασης με την φωνή του Παντελή Θαλασσινού
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στις 21.00

Εισιτήρια: 15€ ενιαίο
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Περισσότερες πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: