Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ "ΝΙΚΗ"ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΜΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ



Ελοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί τόσο,ο "εθνικός δρυμός της
Πάρνηθας",όσο και η ευρύτερη περιοχή των Αφιδνων-Ιιπποκράτειου πολιτείας σε αντίστοιχο εφιαλτικό γεγονός με την πρόσφατη έκρηξη στη ΚΥΠΡΟ ,μετά την αποκάλυψή του OnAlert και την αναδημοσίευση στον Κυριακάτικο τύπο".Παίζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- με τη φωτιά το ΓΕΕΘΑ. Μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών και αφού η αποκαλύψη του Onalert για τον κίνδυνο έκρηξης των 140 πυραύλων ΝΙΚΗ αναδημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο Τύπο, το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι:

“Για τα παλαιά προς καταστροφή, άχρηστα πυρομαχικά όλων των τύπων που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τηρούνται με σχολαστικότητα οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας καθώς και οι προδιαγραφές φύλαξης και αποθήκευσής τους. Ταυτόχρονα ελέγχεται η τήρηση των προαναφερθέντων με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους.

Για τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα και διαδικασίες για την καταστροφή τους”.

Το Onalert δημοσιοποιεί σήμερα όλο το έγγραφο του ΓΕΑ στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης καταστροφής των 140 πυραύλων ΝΙΚΗ. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο από τον Αύγουστο του 2008 ομόφωνα έχει αποφασίσει για το επείγον της καταστροφής των πυραύλων. Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Το ΓΕΕΘΑ με την ανακοίνωσή του προφανώς θέλει να καθησυχάσει τους κατοίκους των τεσσάρων περιοχών της χώρας (Κατσιμίδι,Κορωπί,Σκύρος,Κρήτη) που έχουν την ατυχία να “φιλοξενούν” τους πυραύλους με την “ασταθή συμπεριφορά” ,όπως λέει το έγγραφο του ΓΕΑ. Δεν είνα όμως ώρα για καθησυχαστικές,δηλώσεις και ανακοινώσεις,αλλά ώρα για έργα.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι όπως λέει το ΓΕΕΘΑ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες και επικίνδυνες εκπλήξεις . Δυστυχώς η εμπειρία της Κύπρου ,όπου κι εκεί είχαν υπάρξει ανάλογες δηλώσεις εφησυχασμού προκαλεί φυσιολογικές ανησυχίες ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ

31 Ιανουαρίου 2004 το αντιαεροπορικό σύστημα ΝΙΚΗ της ΠΑ αποσύρεται. Οι 140 τελευταίοι πύραυλοι, αποθηκεύονται σε αποθήκες στις εξής περιοχές:

•Κατσιμίδι
•Κορωπί
•Σκύρος
•Κρήτη.


Η αποθήκευση έγινε σε χώρους που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας,με τη λογική ότι “σύντομα θα καταστραφούν”. Επτά χρόνια μετά οι πύραυλοι παραμένουν σ΄ αυτές τις αποθήκες ,θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ΓΕΑ σε έγγραφό του:

“Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι κατασκευασμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 60,δηλαδή ηλικίας άνω των 45 ετών. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης της γόμωσής τους -ειδικότερα της νυτρογλυκερίνης- δημιουργούνται προϋποθέσεις ,σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες,για την πιθανή ύπαρξη αστάθειας της συμπεριφοράς τους”!

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Σύμφωνα με αξιωματικό της ΠΑ “ακόμη και οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες ένας πιθανός καύσωνας για παράδειγμα,μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες,αφού οι θερμοκρασίες μέσα σ΄ αυτές τις αποθήκες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς”!

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι “όλα τα βλήματα έχουν ήδη αφοπλιστεί δια της αφαίρεσης των εκρηκτικών μηχανισμών έναυσης”,αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τίποτα!

Γιατί η ΠΑ δεν προχωρά στην καταστροφή των πυραύλων; Γιατί δεν έχει το απαραίτητο κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ! Τόσο έχει κοστολογήσει το ΝΑΤΟ τη καταστροφή των πυραύλων. Σε μία χώρα που διάφοροι μοίραζαν δισεκατομμύρια για αγορές άχρηστων όπλων ,κάποιοι παίζουν με τις ζωές ανθρώπων για 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά για το Κατσιμίδι και το Κορωπί ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος,αφού οι χώροι αποθήκευσης βρίσκονται σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στο Κατσιμίδι οι αποθήκες βρίσκονται μέσα σε δάσος!"

1 σχόλιο:

αποθηκεύσεις είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών που ανέφερες, δεν γνωρίζουν, ούτε για την ακαταλληλότητα των αποθηκευτικών χώρων, αλλά ακόμα χειρότερα, ούτε για την ύπαρξη των πυραύλων.