Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

-Αγαπητοί μου,η κριτική είναι ευκολότερη της κατανόησης. Στην κριτική δε χρειάζεται να εμβαθύνεις, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου, δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία του σεβασμού προς κάτι το οποίο ίσως να μην αντιλαμβάνεσαι ή σου είναι «ξένο» και σίγουρα δεν απαιτεί να προσπαθήσεις μέσω αυτής να προσεγγίσεις το διαφορετικό.
-Ένα απ’ τα δυσκολότερα πράγματα που θα έπρεπε να κατακτήσει ο άνθρωπος είναι ο σεβασμός ακόμη και σε όσα δεν καταφέρνει να ενστερνιστεί. Κουβαλάμε στις πλάτες μας διαφορετικές εμπειρίες ο καθένας, σύμφωνα με τον δικό μας χαρακτήρα και τη δική μας μοναδική προσωπικότητα.
-Δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο σε μια δεδομένη κατάσταση. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντοχές ούτε τις ίδιες άμυνες. 
-Δεν έχουμε τα ίδια πιστεύω ούτε τους ίδιους στόχους. Δε μεγαλώσαμε με τον ίδιο τρόπο ή σε ίδια περιβάλλοντα. Δε βιώσαμε τα ίδια συναισθήματα, δε μοιραστήκαμε τις ίδιες απώλειες ή απογοητεύσεις. Δεν έχουμε τα ίδια όνειρα ή τις ίδιες φιλοδοξίες. Δεν έχουμε ίδιες απόψεις, δε βλέπουμε τη ζωή απ’ την ίδια οπτική γωνία κι οι «αλήθειες» του καθενός μας διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτή όμως είναι αναμφισβήτητα κι η ομορφιά μας την οποία αντί να διαχειριστούμε προς όφελός μας τείνουμε να την ισοπεδώσουμε.
-Ας προσπαθήσουμε την επόμενη φορά που θα μας βγει αυθόρμητα να κατακρίνουμε κάποιον πρώτα να στραφούμε μέσα μας. Αν διαπιστώσουμε πως είμαστε αλάνθαστοι τότε σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος. Ξεχνάμε, βλέπεις, πως δεν είμαστε Θεοί και πως η αλήθεια δεν είναι αποκλειστικότητά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: