Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το "ΚΛΙΝ",τα "πλαστικά σακουλάκια" και ο απερχόμενος ΨΕΥΤΗΣ του Ωρωπού


Μέσα σε πλαστικά σακουλάκια ο Θωμάς!!!!!!Καθόλου ντροπή!!!!!!Αυτή είναι η οικολογική συνείδηση!!!!!!Καλύτερα που έκλεισε τα ΨΕΜΑΤΑ σε σακουλάκια,για να μην μας μολύνουν. 

Στα παλιότερα, ηρωικά χρόνια η μπουγάδα ήταν η πιο βαριά δουλειά της νοικοκυράς και γινόταν με σπιτικό σαπούνι, λουλάκι και αλισίβα, χαρανί με νερό που ζεσταινόταν με τα ξύλα στην αυλή, σκάφη λαμαρινένια του φαναρτζή, μανταλάκια ξύλινα και πολλά σύρματα τεντωμένα ολόγυρα στην αυλή και τον κήπο, δεμένα από πασσάλους, σίδερα της κληματαριάς, δέντρα του κήπου… προκειμένου να απλωθεί η μπουγάδα για να στεγνώσει. 
Και μετά ήρθε το ΚΛΙΝ!!!
Το ΚΛΙΝ ήταν η πρώτη σκόνη πλυσίματος που βγήκε στην αγορά στη 10ετία του '60. Ήταν συσκευασμένη σε νάυλον σακουλάκια Όπως ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΆ ΤΟΥ ΤΟΞΙΚΟΎ ΘΩΜΆκαι προκειμένου να ελκύσει τις νοικοκυρές.....ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΎΣ ΨΗΦΟΦΌΡΟΥΣ......ΈΤΣΙ ΝΟΜΊΖΕΙ!!!!!!!!!! -, σε κάθε σακουλάκι μέσα, είχε ένα πλαστικό παιχνιδάκι: στρατιωτάκι, καου-μπόυ ή ινδιάνο=ΤΟ ΨΕΎΤΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ......είναι αυτό που λέμε.....ο  ΨΕΥΤΑΡΆΣ!!!!!!ο ΑΠΕΡΧΌΜΕΝΟΣ!!!!!σε ΈΝΤΥΠΗ ΈΚΔΟΣΗ!!!!!!. Βέβαια το «να ελκύσει τις νοικοκυρές» σήμαινε «να πιεστούν οι μανάδες από τα παιδιά να αγοράσουν «ΚΛΙΝ»» για να βρουν εκείνα το παιχνιδάκι που ήταν στη σακούλα.
Εμείς, τα παιδιά της εποχής εκείνης, στερημένα από έτοιμα, αγοραστά παιχνίδια, γίναμε οι καλύτεροι κράχτες για το ΚΛΙΝ. Περιμέναμε πώς και πώς να τελειώσει το ΚΛΙΝ και να μας στείλει η μάνα μας στο μπακάλικο της γειτονιάς να αγοράσουμε άλλο, για να πάρουμε το παιχνιδάκι....ΕΔΏ ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ  ΠΕΝΗΝΤΆΡΙΚΑ..........ΕΞΑΓΟΡΆ ΣΥΝΕΙΔΉΣΕΩΝ. Θυμάμαι, μάλιστα, πως στο μπακάλικο πασπατεύαμε τα σακουλάκια, πριν αγοράσουμε, για να δούμε τι στρατιωτάκι είχαν μέσα.....ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΆΚΙ ΤΟΥ ΘΩΜΆ.....ΡΕ ΜΉΠΩΣ ΦΙΛΟΤΙΜΉΘΗΚΕ ΚΑΙ ΈΒΑΛΕ ΚΑΝΈΝΑ ΜΟΒ ΠΕΡΊΣΣΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΥΚΟ!!!!!!!!!, ώστε να πλουτίσουμε τη συλλογή μας με κάποιο στρατιωτάκι που δεν το είχαμε.
Τα πλαστικά αυτά στρατιωτάκια τα αραδιάζαμε στα πατώματα, στα πεζούλια και τις αυλές των φτωχικών σπιτιών μας, παίζαμε μ’ αυτά ηρωικές ιστορίες και τα ανταλλάσσαμε μεταξύ μας.  
Αυτά τα φτηνά στρατιωτάκια του ΚΛΙΝ γέννησαν και την παροιμιώδη φράση: «Στον ΚΛΙΝ τον βρήκατε αυτόν;» για τις περιπτώσεις που ένας άνθρωπος θεωρείται ασήμαντος και άνευ αξίας, γενικώς. 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΔΑΥΡΗΣ ..
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Ο ΩΡΩΠΟΣ !!!!
ΝΕΟ ΑΙΜΑ....
ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ.......