Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό η Ρένα Δούρου

«H περιφερειακή αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, απαντώντας σε «επιθετική» τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Την θέση αυτή, δηλώνει η περιφερειάρχης πως έχει επανειλημμένα εκφράσει στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, όπως π.χ. στις 2 Απριλίου όπου επισήμανε ότι «είναι δεδομένη» η αντίθεση της περιφερειακής αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». 

Υπογράμμισε επίσης, τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς και η ολοκλήρωση του έργου σε σχέση με την ανάγκη ένταξής του σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα με σεβασμό στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, έθεσε το καίριο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των χρημάτων σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης.

Η Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς στις 16 Απριλίου 2015 η περιφέρεια εκλήθη και παρουσίασε δημόσια στις Βρυξέλλες την πρόοδο των ενεργειών της και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού.

Ειδικότερα, τονίστηκε εκ μέρους της περιφερειακής αρχής ότι η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις που έκανε η εν λόγω Επιτροπή για το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους.

Επιπλέον, ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για τα συμπληρωματικά έργα που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των ομβρίων και την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομόνωση του χώρου από τα επιφανειακά ύδατα.

Η τεκμηρίωση που υποβλήθηκε, όπως συμπεριελήφθη και σε σχετικό φάκελο, θεωρήθηκε απολύτως ικανοποιητική και ως εκ τούτου η Επιτροπή έδωσε παράταση ενός έτους προκειμένου να παρουσιάσει η περιφέρεια την περαιτέρω πρόοδο των ενεργειών της.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χουντής υποστήριξε, ότι η περίπτωση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αποτελεί συνέχεια της διαπλοκής που εκφραζόταν με τη σύμπραξη δημοσίου και εργολαβικών συμφερόντων και ότι η συνέχιση της κατασκευής του στην οποία ήταν αντίθετη αρχικά και η Ρένα Δούρου, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και γίνεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: