Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Δημοτικές Εκλογές 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ «ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»


Διεργασίες στο παρασκήνιο που εφόσον καρποφορήσουν θα βγουν και στο προσκήνιο αλλιώς θα μείνουν άδοξα θαμμένες στο σκοτάδι, εξελίσσονται για τις Δημοτικές Εκλογές του Μαίου του 2014. Έως τώρα – γιατί κανείς δεν ξέρει ο ….λίγος …χρόνος  τι θα φέρει- χαρακτηρίζονται από απουσία νέων προσώπων και ιδεών, αυτών δηλαδή που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να ξεφύγει από την μίζερη και ιδιοτελή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Οι ίδιοι και οι ίδιοι κινούνται ή κινούν τα νήματα και έχουν  εγκλωβιστεί φαίνεται στα διλλήματα – παγίδες που έχουν στήσει εκείνοι που φέρεται να έχουν την υπεροχή του χρήματος, του μαύρου, του «πολιτικού» και το επιδεικνύουν ως φόβητρο των αντιπάλων.
Εμείς επιμένουμε στην μοναδική διέξοδο. Την Ανατροπή. Αυτή η ανατροπή αναφέρεται σε πρακτικές, συμπεριφορές και αντιλήψεις, σε τρόπους  πολιτικής. Μην την μπερδεύετε με την ανατροπή του μνημονίου, είναι πέραν από αυτή, την διαπερνάει και την ξεπερνάει. Η ανατροπή δεν μπορεί να γίνει χωρίς απόλυτη ανανέωση  σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές. Οι παλιοί οφείλουν εμπράκτως να δείξουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν την Ανατροπή έως το μεδούλι  για να κριθούν άξιοι. Αλλιώς ας πάνε στην άκρη.
Η  ανανέωση δεν είναι ασφαλώς  και κυρίως ηλικιακή. Υπάρχουν πολλοί νέοι στην ηλικία   που έχουν αλλοιωθεί στα γρανάζια των κομμάτων ή στις παράγκες του τοπικού κατεστημένου και έχουν γίνει πολιτικά πιο γέροι από τους γέρους. Η ανανέωση είναι στο μυαλό, στην καρδιά, στην τόλμη και στην άποψη, στην πρόταση, στο πως αντιλαμβανόμαστε την σχέση με την κοινωνία και την πολιτική, πως αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο συμφέρον και την συμμετοχική εξουσία.
Νέες  δυνάμεις ικανές να εμπνεύσουν και να επιβάλλουν στην πράξη και όχι στα λόγια αξίες και αξιοκρατία. Τις αξίες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της ειλικρινούς και πλήρους λογοδοσίας, της διαρκούς και αποτελεσματικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, της πραγματικής και λειτουργικής ενδοδημοτικής δημοκρατίας, του συμμετοχικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης.

 Νέες δυνάμεις που να έχουν αίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας και να επιβάλλουν με όρους ανοικτής δημοκρατίας την βιώσιμη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και την αξιοκρατική οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου, να επιβάλλουν έναν δήμο ποιότητας και στοχευμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Να βγάλουν τον τόπο από την φθορά, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά και να τον οδηγήσουν στην διαφάνεια, την προκοπή και την ανάπτυξη. Να σέβονται τον πολίτη και να αποστρέφονται τον πελάτη της εξουσίας. Να στηρίζουν με θετικές και βιώσιμες πολιτικές την τοπική οικονομία χωρίς να την μετατρέπουν σε διαπλεκόμενη όμηρο της εξουσιαστικής τους βουλιμίας. Να νιώθουν και να συμπεριφέρονται ως υπηρέτες της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος και όχι ως αλαζόνες και υπερόπτες άρχοντες μίας σκυφτής έως και αδιάφορης κοινωνίας.
Νέες δυνάμεις ικανές και αποφασισμένες, με εντιμότητα και γνώση, να ρυθμίσουν τις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας και του δήμου με τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής σε μία νέα, διαφανή και ανοικτή στην κοινωνία αναπτυξιακή σύμπραξη και συνεργασία βασισμένη στην ανταποδοτικότητα, την βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας, στον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτή η κρίσιμη σύμπραξη πρέπει να υπακούει στις αρχές της καθαρής και ορατής από την κοινωνία σχέσης, της λογοδοσίας για όλες τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης, της διαφάνειας και της τακτικότητας στην καταβολή των νόμιμων οικονομικών υποχρεώσεων και στην παροχή  των συμφωνημένων ανταποδοτικών αντισταθμισμάτων  προς τον δήμο. Όλα στο φως, τίποτε κάτω από το τραπέζιΌλα για την τοπική κοινωνία ούτε ευρώ για τους αιρετούς, τις παρατάξεις τους και τους παρατρεχάμενους.
Τέτοιες  Νέες Δυνάμεις ζητούνται, όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα ή των παραπηγμάτων της εξουσίας και των συντεχνιών της διαφθοράς. Νέοι με τόλμη και όραμα να αλλάξουν τον τόπο και όχι νέοι που θωπεύονται από τους αγύρτες της τοπικής εξουσίας με λίγα ψίχουλα μαύρης επιχορήγησης ή με την ψευδαίσθηση της συμμετοχής στην πίττα της εξουσίας. Νέοι, ανεξαρτήτως ηλικίας,  με πίστη και όραμα για να τα αλλάξουν όλα και να τα κάνουν σωστά, συμμετοχικά, ανοικτά στην κοινωνία, δημοκρατικά. Αυτοί μπορούν να φέρουν την Ανατροπή.
 Αν υπάρχουν ας βγουν δυναμικοί και ανεξάρτητοι μπροστά. Αν δεν βγουν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, διότι καιόταν δεν έχεις τα κότσια δεν υπάρχεις.
Διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα. Και χωρίς την ελπίδα της ανατροπής οι δημοτικές εκλογές του 2014 θα  καταντήσουν μία πολιτική ιλαροτραγωδία ίσως και χειρότερη από αυτή που ζει ο τόπος μας σήμερα.
Δημοσίευση lala-to.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: