Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

"Οδηγίες" για τούς φιλόδοξους υποψηφίους Δημάρχους Ωρωπού

Επαναφορά των Κοινοτήτων
Με τον νέο νόμο επανέρχεται  ο θεσμός της κοινότητας,με δικό της προυπολογισμό (αναλογικά) σύμφωνα με τον πληθυσμό και τις πραγματικές ανάγκες κάθε κοινότητας.Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή,του ψηφοδελτίου του Δημάρχου,δηλαδή θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη,για τους υποψήφιους συνδυασμούς των κοινοτήτων.Ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν μπορεί πλέον να έχει στο ψηφοδέλτιο του και υποψήφιους για τοπικά συμβούλια (όπως γινόταν έως τώρα),διότι αυτά καταργήθηκαν και επανήλθαν οι ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ,και αποκτούν έως ένα βαθμό αυτόνομη νομική μορφή.Με τον Κλεισθένη2,θα αλλάξουν πολλά!!!!!
Ο υποψήφιος δήμαρχος "απαλλάσσεται" από την εξεύρεση υποψήφιων σε κάθε χωριό-κοινότητα,αφού η διαδικασία εκλογής των οργάνων των κοινοτήτων είναι ανεξάρτητη.Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει
σημαντικές συνέπειες για την συμπεριφορά των "παικτών".
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαίου 2019 ο δημότης-ψηφοφόρος της κοινότητας μπορεί να ψηφίσει Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Κοινότητας της προσωπικής του επιλογής για το χωριό του.
Μέχρι χθες ο ψηφοφόρος της κοινότητας ήταν «όμηρος» του κομματικού ψηφοδελτίου και για το λόγο αυτό στα ΤΣ δεν υπήρχαν σε πολλές περιπτώσεις οι καλύτερες επιλογές! Τώρα σπάνε τα πυραμοειδή σχήματα των «φυλάρχων», που επηρέαζαν ένα πλήθος Προέδρων χωριών: ο πρόεδρος δεν  θα «κουβαλάει» στον Δήμαρχο ψήφους, πρέπει ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος να πείσει τον ψηφοφόρο.
Δεν αλλάζει όμως μόνο η συμπεριφορά του ψηφοφόρου της κοινότητας, αλλά και του τοπικού υποψήφιου έναντι των υποψηφίων Δημάρχων. Μέχρι χθες ο τοπικός υποψήφιος «αναγκαστικά» δούλευε για τον κομματικό υποψήφιο Δήμαρχο σα να ήταν για τον εαυτό του. Πλέον η πειθώ (για να μην πούμε πίεση) του τοπικού υποψηφίου αφορά μόνο την εκλογή του ίδιου. Στο κάτω κάτω, δεν έχει λόγο να πιέσει τον συγχωριανό του διακινδυνεύοντας να τον χάσει ως ψηφοφόρο για χάρη του ενός ή του άλλου υποψηφίου Δημάρχου.
Πέρα από τις αλλαγές συμπεριφοράς υποψηφίων και ψηφοφόρων, θα έχουμε περισσότερους υποψηφίους Δημάρχους και ίσως Προέδρους Κοινοτήτων, αφού η κατάρτιση ψηφοδελτίου με λιγότερους υποψήφιους είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να μην εκφυλιστεί ο θεσμός και η διαδικασία. Ελάχιστοι εκτός κομμάτων μπορούσαν χθες να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο με τον Καλλικράτη, ενώ με τον Κλεισθένη1 είναι πιο εύκολο. Πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι πολύ δυσκολότερη από ότι στο παρελθόν. Θέλει ειδικές γνώσεις, συνεργασίες, χρόνο και κόπο και προπαντός να το πιστεύεις και να το έχεις και όχι «αγγαρεία» για το ευτελές επιμίσθιο!
Η απλή αναλογική, όπως είπαμε αλλάζει εντελώς τη συμπεριφορά των υποψηφίων και περισσότερο των ψηφοφόρων. Η απλή αναλογική σημαίνει ότι το επόμενο Δημοτικό και κοινοτικό Συμβούλιο δεν θα είναι απόλυτα πλειοψηφικό για τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Κοινότητας στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πάρει 50% στον πρώτο γύρο. Κατά συνέπεια ο Δήμαρχος, προκειμένου να έχει πλειοψηφία στο Συμβούλιο, θα πρέπει να αξιοποιεί και Συμβούλους της αντιπολίτευσης σε θέσεις ευθύνης. Θα υπάρξουν πλέον προγραμματικές συγκλίσεις και αξιοποίηση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προκύψουν ακόμα περισσότερες υποψηφιότητες δημάρχων απελευθερώνοντας έτσι νέες δυνάμεις για να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά.
Συμπερασματικά ο νέος νόμος είναι σαφώς πιο δημοκρατικός, αφού αποδεσμεύει τον ψηφοφόρο από την υποχρέωση μαζί με την επιλογή του δημάρχου να προκύπτει Πρόεδρος κοινότητος επιλογής άλλων κέντρων και όχι δική του. Τώρα η εκλογική διαδικασία γίνεται σαφώς πιο τοπική, αφού δεν μετράνε τόσο οι κομματικές σχέσεις μεταξύ υποψήφιου Δημάρχου για τον διευρυμένο δήμο με τον υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συναινέσεις σε επίπεδο δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου.Δίνεται η δυνατότητα στον εκλογέα-δημότη να επιλέξει τον ικανότερο Πρόεδρο κοινότητας και ακόμα και από διαφορετικές αφετηρίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αλλάζει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο θα εκλεγούν τα Δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. 
Νέο ξεκίνημα ή μια από τα ίδια;
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρτιση δημοτικών παρατάξεων και κυρίως για διαβουλεύσεις, όσων θελήσουν να ασχοληθούν με τα «κοινά».
Στην όλη υπόθεση η εκλογής νέας Δημοτικής και Κοινοτικής αρχής, σε σύγκριση με τα όσα έχουν γίνει αυτά τα χρόνια, θα πρέπει επιτέλους, να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την οικονομική ανάταξη της περιοχής μας, με γνώμονα την ανάδειξη και εκμετάλλευση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκρίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους, μακριά από όποιους «κοινωνικούς» – «φιλικούς» και κυρίως «κομματικούς» συναισθηματισμούς.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: