Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Δήμος Ωρωπού:Τα "καλαμπούρια"..ΤΕΛΟΣ..

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης πάντα ήταν το κατ’ εξοχήν πεδίο των συνεργασιών και των συμπράξεων προσώπων προερχομένων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.Και λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια, με τα θετικά και τα αρνητικά που κάθε φορά προέκυπταν, δεδομένης και της πολυσυλλεκτικότητας, στις περισσότερες φορές, της πλειοψηφούσας παράταξης, αφού ένεκα εκλογικού συστήματος εξέλεγε τα τρία πέμπτα των συμβούλων. Έτσι θεωρητικά και τυπικά η παράταξη του δημάρχου,είχε λυμένα τα χέρια για να παίρνει αποφάσεις χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να τις εμποδίσει, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συμβεί με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Είναι γεγονός  με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, άλλαξε το τοπίο στην αυτοδιοίκηση και τα μέχρι τώρα δεδομένα.Άφησε τη διαμόρφωση της απαραίτητης πλειοψηφίας για να μπορούν να παρθούν αποφάσεις και για να υλοποιηθούν, στην ενδεχόμενη διάθεση των παρατάξεων που συμμετέχουν στα συμβούλια να συνεργαστούν με την παράταξη του δημάρχου. 
 Η αναζήτηση πλειοψηφίας από μόνη της, υποχρεώνει όλους, παρατάξεις και πρόσωπα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν για το καλό του τόπου που εκπροσωπούν και για να κινηθούν τα πράγματα. Η απλή αναλογική δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη συνάντηση παρατάξεων και προσώπων, που άλλωστε πάντα πρέπει να είναι επιδιωκόμενο στην αυτοδιοίκηση. Όμως  ο παράγοντας της «κυβερνησιμότητας» δεν είναι δεδομένος στο Δήμο μας και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το ζητούμενο για το Δήμο Ωρωπού που βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία είναι να μπορεί γρήγορα να παίρνει αποφάσεις που θα πρέπει και άμεσα να υλοποιούν. Γι’ αυτό, πέρα από τις ασφαλιστικές δικλείδες, που ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται, το μείζον είναι να αναζητηθούν συγκλίσεις για τις προτεραιότητες και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, που χρειάζονται να δρομολογηθούν, χωρίς τις οποίες ο τόπος μας θα παραμένει σε στασιμότητα και δεν θα ελεγχθούν οι πιθανές...(εδώ γελάμε).... ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Αυτό είναι το μείζον, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να… εγκλωβιστεί από καμιά ασφαλιστική δικλείδα «κυβερνησιμότητας»!Χωρίς συναινέσεις και διάλογο οι όποιες αποφάσεις, που θα λαμβάνονται από την …τυπική πλειοψηφία μιας επιτροπής, πάντα θα εγείρουν θέμα σκοπιμοτήτων και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο. Μπορεί η θεσμοθέτηση να κατέχει την πλειοψηφία στις κρίσιμες επιτροπές, όπως είναι η Οικονομική, η Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα, η δημοτική αρχή να είναι μια χρήσιμη διέξοδος για γρήγορες αποφάσεις, αλλά οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να παίρνονται ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, εν κρυπτώ και παραβύστω.
Η συνεργασία στο Δήμο Ωρωπού ανθρώπων,που δεν τους βαραίνει η διαχείριση του χθες είναι μονόδρομος.Δεν υπάρχουν δικαιολογίες  και οχυρώσεις πίσω από μικροπολιτικές.....τα "καλαμπούρια" ΤΕΛΟΣ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: