Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Η απλή αναλογική και η κυβερνησιμότητα των Δήμων

-Πολύ σκόνη έχει σηκωθεί από πολλούς αυτοδιοικητικούς,δημάρχους και περιφερειάρχες  για το θέμα της κυβερνησιμότητας των δήμων και την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη πράξη. Αυτή η σκόνη δεν πρέπει να μας ξενίζει....!!!!!!
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως τοποθετούμαστε ως πολίτες.Πάγια άποψη μου είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση,άρα δήμοι και περιφέρειες είναι πεδία σύνθεσης,συνεννόησης και συνεργασίας.Άρα είναι οξυγόνο για την αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική που φοβίζει μόνο όσους θεωρούν ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι ουσιαστικά φέουδο με ότι σημαίνει......βλέπε κοινοτάρχης Συκάμινου !!!!!!
-Είναι κοινά παραδεκτό ότι στις τοπικές κοινωνίες πολλά μας ενώνουν και λιγότερα μας χωρίζουν.Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερβεί τον παλαιοκομματισμό και δομές περασμένων δεκαετιών.Η ενισχυμένη αναλογική που εφαρμόστηκε στη τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα και πολλοί υποστηρίζουμε,ότι δεν έχει πολιτική,κοινωνική και λειτουργική επιβεβαίωση,καθώς επί της ουσίας κατασκευάζει ένα φέουδο των ολίγων και εκλεκτών ιπποτών και λίγο πίσω οι πεινασμένοι για ένα ξεροκόμματο.....!!!!!!!!!
-Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενισχυμένη αναλογική,η ενισχυμένη πλειοψηφία καθιστούν τα αιρετά συμβούλια νομιμοποιητικούς μηχανισμούς προσωπικών επιλογών......βλέπε πρώην κοινοτάρχης Συκάμινου.....κουμπάροι ...απ ευθείας αναθέσεις....κατασπατάληση  δημόσιου χρήματος!!!!!!!!
Είναι σαφές ότι η ισχυρή πλειοψηφία ευνοεί το καθεστώς της μη διαβούλευσης,της απροθυμίας,κ.α. και η απλή αναλογική πρέπει να έρθει για να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα και να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα στη συμμετοχικότητα των πολιτών,ένα στοιχείο που υποβάθμισε εδώ και δεκαετίες τις συλλογικές διαδικασίες.Είναι μείζον η απλή αναλογική να οδηγήσει σε ανασχεδιασμό των οργάνων διοίκησης και ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.
Ας τολμήσουμε,ας μη φοβηθούμε και ως πολίτες να στηρίξουμε την απλή αναλογική που μπορεί να οδηγήσεις στις απαραίτητες διεργασίες διαλόγου,συνεννόησης,σύνθεσης και συναίνεσης με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής συνείδησης....!!!!!!
Καλό καλοκαίρι



Δεν υπάρχουν σχόλια: