Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η συνέπεια και το μέλλον

Λοιπόν, συντρόφισσα ή σύντροφε. Η ηθική σου καθοδηγεί όλες τις πράξεις σου. Ούτε η ζωή σου, ούτε οι αγώνες σου, ούτε η αντίληψή σου για την πολιτική δεν σου επιτρέπουν να κάνεις διαφορετικά. Δεν στρατεύτηκες στην Αριστερά για να κάνεις κωλοτούμπες, ούτε για να προσκυνάς την εξουσία πατώντας στα ίδια σου τα πιστεύω. Αυτό εξάλλου σε ξεχωρίζει από τους αστούς πολιτικούς. Και από την άποψη αυτή ουδείς ψόγος. Το δίκιο σου είναι βουνό.
Η στάση του καθενός όμως παράγει αποτελέσματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον ίδιο. Έχουν να κάνουν με τη συλλογική προσπάθεια, με τη χώρα, με το αύριο αλλά και με το σήμερα, με τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων για τους οποίους -υποτίθεται ότι- υπάρχει η Αριστερά. Και δυστυχώς, όχι και τόσο σπάνια, ωραίοι από ηθική άποψη αγώνες έχουν παραγάγει αρνητικά ή και ολέθρια αποτελέσματα. Αν αμφιβάλλετε, ρίξτε μια ματιά στην Ιστορία του Κινήματος, εγχώρια και διεθνή.
Η στάση του καθενός -αυτό είναι αυτονόητο- παράγει μάλιστα τόσο δραστικότερα αποτελέσματα όσο πιο ψηλά στέκεται στην ιεραρχία, όσο πιο περίοπτη θέση κατέχει. Διότι άλλο πράγμα υποστηρίζω την κυβέρνηση κι άλλο τη στηρίζω θεσμικά. Άλλο, από την άποψη αυτή, ο κουρέας της γειτονιάς, άλλο ένας δημοσιογράφος, άλλο η πρόεδρος της Βουλής. Άλλο υπουργοί και βουλευτές. Άνθρωποι γενικώς που εκ των πραγμάτων είναι, και έχουν δεχτεί να είναι, στυλοβάτες της σημερινής προσπάθειας.
Είναι λοιπόν παράλογο να απαιτήσουμε οι εκπρόσωποί μας, μαζί με την πολιτική τους ηθική και συνέπεια, να παίρνουν σοβαρά υπόψη και την ηθική της συλλογικότητας; Του ευρύτερου σκοπού; Διότι: Κανένας συμβιβασμός δεν είναι ηθικά ανεπίληπτος από μόνος του. Παραδείγματα; Η ΝΕΠ της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με σοσιαλιστική εξουσία. Το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Η επιστολή Ζαχαριάδη για τον πόλεμο. Όλα επικρίθηκαν και επικρίνονται από τη σκοπιά -και- της πολιτικής ηθικής.
Σωστά; Ο καθένας δικαιούται την απάντησή του. Τα πολιτικά αποτελέσματα όμως είναι πεισματάρικα. Η συνεπής στάση μιας ομάδας βουλευτών και υπουργών διέρρηξε χθες την κυβερνητική συνοχή και μπορεί να οδηγήσει αύριο στην πιο ακραία ασυνέπεια: Στην ανατροπή της κυβέρνησης! Ας είναι, μπορεί να πει κάποιος. Η συνέπεια έχει μέλλον. Ίσως, αλλά δυστυχώς, όπως έχει οδυνηρά αποδειχτεί, το μέλλον δεν έχει συνέπεια...
AΡΘΡΟ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ...ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...ΚΑΙ ΕΔΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!!