Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ασφαλής μειοψηφία-καθαρά χέρια-όχι εγώ,αυτοί!!!

Ας είμαστε ειλικρινείς. Να έχει ο καθένας, βουλευτής ή υπουργός, την άποψή του, να τη διακινεί και να τη δημοσιοποιεί, ακόμα και σε κρίσιμες περιπτώσεις, είναι ελευθερία γνώμης. Απόλυτη, σεβαστή και αναπαλλοτρίωτη, έστω κι αν κάποτε -δείχνει να- δυσκολεύει τα πράγματα για το κόμμα ή την κυβέρνηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι διαφέρει και σ' αυτό από τα αστικά κόμματα. Παράδειγμα; Σε καίρια υπουργεία βρέθηκαν ουκ ολίγοι με αποκλίνουσες -σε διάφορες κατευθύνσεις- από τη "γραμμή" απόψεις.
Να ψηφίζει όμως κανείς στη Βουλή αντίθετα με την πρόταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε θέμα ζούμε - ή - πεθαίνουμε είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι πολιτική γνώμη, είναι πολιτική πράξη. Και σαν πολιτική πράξη οφείλει κανείς, με όλη τη συντροφική διάθεση, να την κρίνει. Γιατί στην πολιτική πράξη μετρά όχι μόνο η συνείδηση, οι διακηρυγμένες προθέσεις, αλλά και το αποτέλεσμα. Η επίδρασή της στους συσχετισμούς, στην εικόνα της κυβέρνησης, την ενότητά της. Και φυσικά στα σχέδια του αντιπάλου.
Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Βουλής έζησε την εικόνα μιας ομάδας κατακερματισμένης στα ναι, στα όχι και στα ίσως. Μπορεί να βγάλει συνεπώς τα συμπεράσματά του για το αποτέλεσμα, χωρίς υποβολείς. Ας μου επιτραπεί μια απορία όμως για τις προθέσεις: Οι 39 αντιπρόσωποί μου ήθελαν μόνο να γυμνώσουν τη συνείδησή τους; Να εμφανιστούν προγραμματικά συνεπείς, σε αντίθεση, εκ των πραγμάτων τουλάχιστον, με τον πρωθυπουργό; Και όχι να κερδίσουν στις απόψεις τους την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;
Διότι αν είναι έτσι, αν επεδίωκαν μια ασφαλή μειοψηφία, τότε υπάρχει ένα θέμα πολιτικής σοβαρότητας. Κρατάμε καθαρά τα χέρια μας κι αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Αν όμως επεδίωκαν -κι αυτό αντιστοιχεί στην ιστορία και τη σοβαρότητα των περισσότερων- να κερδίσουν την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το πράγμα αλλάζει. Γιατί έτσι θα προκαλούσαν σεισμικές πολιτικές δονήσεις. Κατακρημνίσεις. Δεν το καταλαβαίνουν - οι πιο έμπειροι τουλάχιστον από αυτούς;
Θα είχαν κλείσει με τα χέρια τους την παρένθεση, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Κανένας Τσίπρας δεν στέκεται με τέτοια ψήφο σε τέτοια νομοθετήματα. Και το ιλαρόν είναι ότι το δράμα θα είχε συντελεστεί -ή μπορεί να συντελεστεί αύριο-, ενώ όλοι θα αναφωνούν: Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό!
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: