Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

" Η Δυναμική Πολιτεία"


 

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

<< Είναι υποχρέωσή μας, ενωμένοι να βαδίσουμε μπροστά >>.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ  ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

            
 Θα ήθελα εκ μέρους όλων των μελών της παράταξης μας να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία.
  Θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν πιο σύντομα να εξηγήσω τους λόγους, για τους οποίους βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
    Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 3χρονια από την ημέρα που ο κ.Οικονομάκος ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Ωρωπού.
   Σ' αυτά τα 3χρονια το μόνο που αναδείχθηκε ήταν η έλλειψη σχεδιασμού, στρατηγικής και οράματος για το μέλλον του τόπου.
  Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δημοτικής αρχής, η αδράνεια και η αδιαφορία, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ωρωπού να βρίσκεται σε τέλμα και η δημοτική αρχή να κινείται στην λογική των απ' ευθείας αναθέσεων, των πανηγυριών, των ρουσφετιών και των ανέξοδων υποσχέσεων.
  Ταυτόχρονα όμως ο Δήμαρχος μοιράζει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους εξαιρώντας τον εαυτό του.
  Απ' την πρώτη στιγμή όμως επικαλείται την οικονομική κρίση, δημιουργώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας, χωρίς ποτέ ν' αναφέρει ότι παρέλαβε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μετρητά στο ταμείο, τα οποία όμως φρόντισε να σπαταλήσει ανούσια.
    Έκανε προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν ήταν ρεαλιστικοί, δεν είχαν ίχνος κοινωνικής πολιτικής, δεν είχαν στόχους αναπτυξιακούς.
  Έκανε προϋπολογισμούς οι οποίοι αναμορφώνονταν 10-15 φορές τον χρόνο και με αποκλίσεις υλοποίησης πολλές φορές κοντά στο 50%.
   Αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Ωρωπού να έχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και να καταφεύγει  σε δανεισμό που βαπτίζεται "επιχορήγηση" για να πληρώνει οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών.
   Αυτό το γεγονός δείχνει την αξιοπιστία της Δημοτικής αρχής.
  Μια Δημοτική αρχή η οποία όταν στριμώχνεται ζητάει την βοήθεια της μειοψηφίας και την ίδια στιγμή μέλη της στο Δ.Σ. λένε  "είμαστε περισσότεροι και κάνουμε ότι θέλουμε".
   Για του Βιολογικούς καθαρισμούς ήμασταν εμείς σαν παράταξη που φέραμε το θέμα στο Δ.Σ , βλέποντας την απραξία της Δημοτικής αρχής και με πρόταση δική μας, έγινε η επιτροπή των επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία με συνεχή πίεση προς την Δημοτική αρχή αλλά και παρεμβάσεις στα υπουργεία κατάφερε να δρομολογήσει τα έργα, ώστε σήμερα να δημοπρατούνται οι μελέτες.
    Όταν όμως ο κ.Δήμαρχος πίστεψε ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την υλοποίηση των έργων, αποφάσισε να βγάλει την προβιά με αποτέλεσμα τα έργα να απενταχθούν, να χαθούν τα χρήματα και τώρα να μας λέει ότι περιμένουμε το επόμενο ΕΣΠΑ.
    Για τα Διόδια ενώ είχε την πλήρη στήριξη του Δ.Σ, δεν προσπάθησε να διαχωρίσει το πρόβλημα του δήμου μας ο οποίος έχει 8 σταθμούς διοδίων στα όρια του από το γενικότερο πρόβλημα ,ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει κάρτες ελεύθερης διέλευσης για τους δημότες.
    Και σαν να μην έφτανε αυτό, με το πρώτο εξώδικο της εταιρίας έτρεξε να πληρώσει, αφήνοντας ακάλυπτους τους δημότες που έχουν ανάλογο πρόβλημα.
   Στο θέμα της ύδρευσης αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα της σπατάλης του νερού. 4.000.000 κυβικά νερού χάνονται και αυτό κοστίζει στον δήμο κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
   Υπέγραψε αποικιοκρατική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ η οποία εκμεταλλεύεται τις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας και την λίμνη του Μαραθώνα η οποία βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και ταυτόχρονα μας πουλάει το νερό μέχρι και 56 λεπτά το κυβικό, με αποτέλεσμα να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί ύδρευσης στους δημότες .
   Από παρεμβάσεις μας στο Δ.Σ αναδείχθηκε το θέμα του έργου της ύδρευσης του Αυλώνα και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Μαλακάσας.
   Το έργο του Αυλώνα είχε δημοπρατηθεί από τον προηγούμενο Δήμαρχο με έκπτωση 58% και γενικό κόστος 978.000ευρω και επειδή ο κ.Οικονομάκος δεν φρόντισε να ορίσει επιβλέποντα μηχανικό μέσα στην προθεσμία, το έργο επαναδημοπρατήθηκε και έφτασε στα 2.000.000ευρω.
    Οι αθλητικές εγκαταστάσεις Μαλακάσας που ξεκίνησαν το 2002 ώστε να είναι έτοιμες για το 2004, δημιούργησαν μια οφειλή μέχρι το 2010 της τάξεως των 650.000ευρω και την οποία οφειλή ο Δήμαρχος εξόφλησε ενώ εκκρεμούσε το δικαστήριο και χωρίς το ένταλμα πληρωμής να πάει για έλεγχο στον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου.
     Επανειλημμένα φέραμε στο Δ.Σ τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών της οδού Μαρμαρά για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στις θέσεις στάθμευσης και οι αγωγοί όμβριων, ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται οι επαγγελματίες, οι πελάτες και οι κάτοικοι των Ν. Παλατίων.
     Ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
  Όπως επίσης παρά την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ, για να γίνει Δημοτικό, το Λιμενικό Ταμείο από λάθος χειρισμούς της Δημοτικής αρχής, οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης συνεχίζουν να σέρνονται στα δικαστήρια και να τους έρχονται μεγάλα πρόστιμα.
   Στηρίξαμε τον δίκαιο αγώνα των δημοτών του Καλάμου για αλλαγή πορείας του αγωγού φυσικού αερίου που κατέστρεφε τις περιουσίες του, αλλά ο Δήμαρχος αγνοώντας τους πολίτες του Καλάμου, διαπραγματεύτηκε μόνος του παίρνοντας κάποια αντισταθμιστικά οφέλη και δεν εξάντλησε την πίεση προς την κεντρική εξουσία, όπως αντίθετα έκανε η τοπική κοινότητα Βαρνάβα, η οποία και αντισταθμιστικά οφέλη είχε και ο αγωγός άλλαξε πορεία και δεν κατέστρεψε τις περιουσίες των Δημοτών. 
   Ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη, είναι και το δημοτικό ασθενοφόρο.
  Το οποίο όμως υπολειτουργεί.
    Έχει ωράριο από τις 08:00 το πρωί έως τις 12:00 το βράδυ.
   Τις πιο δύσκολες ώρες, από τις 12:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί δεν λειτουργεί το ασθενοφόρο, διότι όπως λέει ο Δήμαρχος "κρίνει ότι δεν είναι τόσο αναγκαίο" και θα κόστιζε πολλά χρήματα η λειτουργία του αυτές τις ώρες. 
    Χρήματα όμως υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου για να πληρώνει τις λάμπες σε τριπλάσια τιμή, απ' ότι τις αγοράζει ένας ιδιώτης από το μαγαζί της γειτονιάς του πάρα το ότι ο Δήμος αγοράζει χιλιάδες λάμπες και θα μπορούσε να τις αγοράσει πολύ φθηνότερα από τον ιδιώτη.
    Θα ήθελα εδώ ν' αναφέρω ότι αυτή την τριετία, έγιναν κάποια έργα στον δήμο όπως είναι:
-Το έργο ύδρευσης Αυλώνα.
-Το έργο ύδρευσης Μαρκοπούλου.
-Το έργο ύδρευσης Καλάμου.
-Το ΚΑΠΗ των Ν.Παλατίων.
-Ο παιδικός σταθμός Συκαμίνου.
-Και κάποια έργα ασφαλτόστρωσης.
    Όμως αυτά τα έργα τα οραματίσθηκαν, τα σχεδίασαν και εξασφάλισαν την χρηματοδότησή τους, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
   Και έρχεται τώρα ο Δήμαρχος, να δώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με απ' ευθείας ανάθεση για έντυπα και βίντεο στα οποία θα προβάλλεται ο Δήμος για ενημέρωση των δημοτών.
   Είμαι πραγματικά περίεργος να δω για το τι έργα δικά του θα υπάρχουν σ' αυτά τα έντυπα.
   Μήπως θα είναι ο Βιολογικός του Καλάμου, ο Βιολογικός του Μαρκόπουλου, Αυλώνα, Συκαμίνου και πρώην δήμου Ωρωπού;
    Μήπως θα είναι το αντιπλημμυρικό του Αγ. Κων/νου ή η επανένταξη του σχεδίου της Σκ. Ωρωπού;
   Όλα αυτά έχουν χαθεί από την αδράνεια και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής.
  Για την αντιμετώπιση της Ανεργίας ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα, εκτός από 2μήνες συμβάσεις και 5μήνες προσλήψεις μέσω Μ.Κ.Ο.
  Άλλωστε αυτού του είδους οι συμβάσεις δεν έλυναν ποτέ το πρόβλημα, παρά μόνο καθιστούσαν τους άνεργους δέσμιους της εκάστοτε Δημοτικής αρχής με αντάλλαγμα την ψήφο τους.
  Για να φτάσει σήμερα ο Δήμαρχος να ζητάει 300ρηδες. Δηλαδή δημότες που έχουν τουλάχιστον 300 ψήφους για να τους διορίσει.
   Εύκολα όμως γεννάται το ερώτημα: Τι θα μπορούσε να κάνει όμως μια δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα; Θα μπορούσε:
-Να επανακαθορίσει το ρόλο του Δήμου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την παρέμβαση του σε θέματα Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της Ανεργίας.
-Να δημιουργήσει μόνιμο σύνδεσμο με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να έχει συνεχή πληροφόρηση για προγράμματα απασχόλησης και έργα ανάπτυξης.
-Να δημιουργήσει Υπηρεσία υποδοχής επιχειρήσεων η οποία θα αναλαμβάνει την διεκπεραίωση όλων των τυπικών διαδικασιών και να θεσπίσει κίνητρα για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει ο επιχειρηματίας σε δημότες του Δήμου.
    Για παράδειγμα οι υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει ο Δήμος ποικίλουν, από εύρεση χώρου ως την διεκπεραίωση αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές.
    Τα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, ανταγωνιστικά τιμολόγια ύδρευσης και άλλα.
   Να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολίτικη με δράσεις και παρεμβάσεις που θα κρατήσουν όρθια την τοπική κοινωνία. 
     Για παράδειγμα:
-Κλιμακούμενες μειώσεις τιμολογίων στα τέλη ύδρευσης, καθαριότητας και φωτισμού για τους πολύτεκνους, τους οικονομικά αδύναμους, καθώς επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Ενίσχυση των κοινωνικών δομών για την τρίτη ηλικία(ΚΑΠΗ-Βοήθεια στο σπίτι-οργανωμένα δημοτικά ιατρεία)
-Δημιουργία γραφείου νεολαίας και ΑΜΕΑ, που είναι οι πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.(απασχόληση και προγράμματα επιμόρφωσης)
   Να δοθεί έμφαση στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Με αξιοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων (Αμφιάρειο-Αφιδνός). Αξιοποίηση παλιών εκκλησιών για προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού, όπως είναι ο Αγ.Τιμόθεος, ο οποίος ήταν από τον Κάλαμο, Αγ.Μερκούριος.
   Αξιοποίηση των παλαιών Φυλακών του Ωρωπού με την δημιουργία ενός κέντρου για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
   Αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης με οργανωμένες πλαζ.
  Να αναδείξει τον Αρβανίτικο πολιτισμό με την ίδρυση Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.
  Να αναδείξει τον Σαρακατσάνικο πολιτισμό και το Μουσείο Ζυγομαλά. 
  Να αναδείξει τον Μικρασιατικό πολιτισμό.
  Να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τα σχέδια πόλης και οι επεκτάσεις οικισμών σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος  και να πιέσει για την λύση του Παρνηθαϊκού και του Πεντελικού.
  Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η αναπτυξιακή πολιτική, θα πρέπει να είναι ισόρροπη για όλα τα χωριά του Δήμου, με βάση τις ιδιαιτερότητες την κάθε δημοτικής ενότητας και να πάψει επιτέλους ο Δήμος να λειτουργεί Ωρωποκεντρικά. 
   Με αποκέντρωση υπηρεσιών, με σωστό καταμερισμό των κονδυλίων και των έργων.
   Τέλος θα πρέπει να υπάρξει κάθετη ρήξη με το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, των απ' ευθείας αναθέσεων και των αλόγιστων δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την κοινωνική πολιτική.
   Καμία σωστή Δημοτική αρχή δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ικανοποιημένη, όσο θα υπάρχει έστω και ένας ανήμπορος άνθρωπος που έχει ανάγκη και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κοινωνική προστασία.
   Αυτά όμως δεν επιτυγχάνονται ούτε με ευχές, ούτε με ενός ανδρός αρχή, ούτε με την δημιουργία "αυτιστικών" Δημοτικών Παρατάξεων, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την διαχείριση της εξουσίας και την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας κάποιων, οι οποίοι θέλουν να προβάλλονται ως τοπικοί παράγοντες.
    Οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας, επιτάσσουν από όλους μας, αυξημένο αίσθημα ευθύνης και συλλογικής προσπάθειας.
    Ατομικές λογικές του παρελθόντος δεν έχουν πια, καμία θέση στην κοινωνία του σήμερα.
    Η αξιοποίηση όλων και η συμμετοχική διοίκηση φαντάζουν και είναι οι μοναδικοί τρόποι που θα δώσουν στην κοινωνία μας, την δύναμη να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
    Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συλλογικής προσπάθειας, εμείς τα μέλη της Δυναμικής Πολιτείας και τα μέλη της Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό, αποφασίσαμε να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο για την Αλλαγή του Δήμου Ωρωπού.
    Γνωρίζουμε πως αυτός ο δρόμος κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι.
    Έχουμε όμως την δύναμη, έχουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα.
    Έχουμε την πείρα, έχουμε την πίστη και την ικανότητα και πάνω απ' όλα αγαπάμε αυτόν τον τόπο και θέλουμε να τον κάνουμε καλύτερο. 
    Τις επόμενες μέρες, μαζί με την ΔΗΣΩ θα οριοθετήσουμε τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για τον Δήμο.
    Τέλος θέλω να πω ότι ως υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού αλλά και ως άνθρωπος με τιμά η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, ο Βασίλης Οικονόμου και το σύνολο των μελών της Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό.  
    Ταυτόχρονα όμως, αυτό το γεγονός αυξάνει τις ευθύνες μου, τόσο απέναντί τους, αλλά και απέναντι στους Δημότες του Ωρωπού. 
     Η συνεργασία αυτή των 2 Δημοτικών Παρατάξεων, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και την αξιοποίηση όλων των υγειών δυνάμεων για να βγει ο Δήμος από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
     Το πρωτοπόρο αυτό εγχείρημα για την τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει συνέχεια.
     Θα ακολουθήσουν νέες συνεργασίες και με άλλες υγιής δυνάμεις, οι οποίες θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο.
      Οι συνεργασίες είναι ένδειξη Δύναμης, είναι ένδειξη ανιδιοτέλειας και πίστης στις ικανότητες αυτών που συνεργάζονται, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους δημότες οι οποίοι αυτό που θέλουν είναι ένα καλύτερο Δήμο.

      Οι φοβικές και αλαζονικές παρατάξεις απομονώνονται και δεν επιζητούν συνεργασίες.
      Είναι υποχρέωσή μας, ενωμένοι να βαδίσουμε μπροστά.



ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: