Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Δημοτικές εκλογές-οι συνδιασμοί και τα πρόσωπα


Δημοτικές Εκλογές: Οι συνδυασμοί καί τα πρόσωπα 


Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μαζί με τα... σχολεία, θα ξεκινήσει πιο ανοιχτά η προεκλογική περίοδος για τις Δημοτικής - Περιφερειακές Εκλογές του 2014 στην Ελλάδα, όπως λένε οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, αν δεν αποσαφηνιστεί το θέμα σχετικά με την αλλαγή ή μη του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, πολύ πιθανόν να "τρενάρει" και άλλο η εκδήλωση ανοιχτού ενδιαφέροντος από αυτούς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Είναι λογικό να μην επιθυμεί κανείς να "καεί" από νωρίς, χωρίς σαφές εκλογικό σύστημα.
Όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, έτσι και στο Δήμο Ωρωπού, δεν έχει υπάρξει καμία αξιοπρόσεχτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις εκλογές,μέχρι αυτή τι στιγμή εκτός από τους είδη υπάρχοντες και η ασάφεια είναι ένας από τους δύο βασικούς λόγους που το καλοκαίρι πέρασε... άπραγο για όσους ενδεχομένως θα είχαν μια αξιοπρόσεχτη υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές.
Ο άλλος λόγος είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και εκεί υπάρχει ασάφεια για το πόσο μεγάλο θα είναι - καθώς υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για ολιγόμηνη αναβολή τους), σε συνάρτηση με την γενική απαξίωση της πολιτικής.

Η προεκλογική περίοδος και τα... όργανα που άρχισαν

Όπως είπαμε, καμία αξιοπρόσεχτη ανοιχτή υποψηφιότητα δεν έχει υπάρξει για τον Δήμο Ωρωπού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι... ήσυχα στις δημοτικές παρατάξεις...
Σοβαρές διαφωνίες στην παράταξη του Οικονομάκου με πολλά προβλήματα συνοχής από την κακή άσκηση της διοίκησης από τον ίδιο,κλασικό παράδειγμα η πρόσφατη παραίτηση του κ.Μακρή.Μάλιστα τόσο η παράταξη Οικονομάκου αλλά και οι άλλες παρατάξεις θα βρεθούν στην δυσκολία εύρεσης  υποψήφιων για την στελέχωση και λειτουργία των τοπικών συμβουλίων,ένα θεσμό που εξευτελίστηκε από τον "χειροκροτάκια"με την ένοχη σιωπή του συνόλου σχεδόν των δημοτικών παρατάξεων

Τα σενάρια με και χωρίς αλλαγή τρόπου εκλογής

Αν πάμε στις τοπικές εκλογές με το ισχύον σύστημα, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενα των... άδειων συνδυασμών, εκτός και αν αποφασίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επεκτείνουν την... κολεγιά της Κυβέρνησης και στους Δήμους. 
Τότε όμως ίσως αντιδράσει η... αξιοπρέπεια των δημοτικών συμβούλων, που συνήθως δεν είναι πολιτικοί... βουλευτικής καριέρας και τους γυρίσουν την πλάτη.
Ο ΣΎΡΙΖΑ, όσο και αν διακηρύσσει πως θα κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο - συνδυασμό από τους κόλπους του και μάλιστα, θα πρόκειται για άτομο άφθαρτο, δεν φαίνεται να διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να το καταφέρει ,παρά τα μεγάλα πανελλαδικά ποσοστά, εκτός και αν μπροστά σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση λειτουργήσουν τα αντιμνημονιακά αντανακλαστικά με πρόσωπα και δυνάμεις ευρύτερες.Πολύ πιθανόν να υπάρξει και η έκπληξη με πρόσωπο μέσα από του κόλπους του Σύριζα ή και με στήριξη στελέχους που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της αντιμνημονιακής δεξιάς.Η στήριξη του κ.Λίστα βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές εντός των κομματικών τειχών.
Το ΚΚΕ θα κατεβάσει ένα κλασικό κομματικό συνδυασμό.
Η ΔΗΜΑΡ πολύ πιθανόν να διαθέτει κάποιους υποψηφίους, αλλά θεωρείται απίθανο να έχει δικό της συνδυασμό και η δημοτική παράταξη Οικονόμου- Βαρνάβα,φαίνεται να προσανατολίζονται στη συμπόρευση με άλλη Δημοτική παράταξη.Μέχρι και πριν λίγο καιρό η συμπόρευση του "χειροκροτάκια"με την "προεδρεύουσα" της ΔΗΣΩ εθεωρείτο βεβαία,αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνετε μετά αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.Πολύ πιθανόν να δούμε συμπόρευση με την παράταξη του κ.Γιασημάκη,ο οποίος εχει καλή  εκλογική βάση  στόν πρώην Δήμο Ωρωπίων  αδυναμία στα ορεινά χωριά.
Αν αλλάξει το σύστημα, τα πράγματα θα είναι σαφώς διαφορετικά:
Καταρχάς, η έννοια των συνδυασμών δεν θα υπάρχει και θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να παλέψει μόνος του για την εκλογή του.
Μόνο οι καθαρά κομματικοί υποψήφιοι (πχ ΚΚΕ) δεν θα έχουν πρόβλημα, καθώς εκεί οι ψήφοι πάνε κομματικά και όχι σε πρόσωπα.
Από την άλλη, ίσως για τους δημοτικούς συμβούλους τα πράγματα να είναι πιο εύκολα, καθώς η ψήφος προς αυτούς θα είναι καθαρά προς το πρόσωπό τους και όχι έμμεση ψήφος στον υποψήφιο Δήμαρχο - επικεφαλής του συνδυασμού.
Πάντως, αν αλλάξει τελικά το σύστημα, ειδικά στις εκλογές του 2014 θεωρούμε πως θα είναι τύποις μόνο η αλλαγή, καθώς θα ισχύσει η ίδια προσωπογραφία και νοοτροπία με τα παλαιότερα χρόνια, καθώς ακόμη θα ψάχνουν όλοι τον "βηματισμό" τους.
Η... ονοματολογία
Μέχρι να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, τα ονόματα που ακούγονται δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν ως φημολογούμενα.
Αλλά και από αυτά τα φημολογούμενα ονόματα, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το τι ρόλο θα επιλέξει στη... νέα εποχή.
Όπως και να έχει, όπως προείπαμε, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αξιοπρόσεχτη δημόσια δήλωση ή κίνηση, ώστε να μπορεί να αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ. 
Όλα τα άλλα, είναι για τα... πηγαδάκια!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Φοβου !!!!!! τον Οδοντιατρο.........

Ανώνυμος είπε...

Απο Πληροφοριες στον Αυλωνα ο Οδοντιατρος εκανε Σπουδαιες Μεταγραφες !!!!! απο Οραμα και Δησω.....Θα Δουμε!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΟΙ ΜΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΙΣΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΓΙΑΡΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΩ
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΑ Ο ΟΙΟΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ !!!!!
ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΟΣ !!!!!