Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Όλες οι φάσεις διαθεσιμότητας στο δημόσιο

Όλες οι φάσεις της διαθεσιμότητας στο δημόσιο

Σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών καλούνται όλα τα υπουργεία να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης στο σύνολο των δομών, σε υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύουν.
Το ερώτημα είναι εάν εν μέσω θέρους, περίοδος κατά την οποία το δημόσιο δεν διακρίνεται για τους εντατικούς ρυθμούς λειτουργίας των υπηρεσιών, θα καταφέρει να ολοκληρώσει ένα έργο, που μέχρι χθες διαρκώς έπαιρνε αναβολή είτε με διάφορες αφορμές, είτε απλώς έμενε επιμελώς στα αζήτητα.  Οι στόχοι, πάντως, έχουν τεθεί και το πρόγραμμα ήδη έχει αρχίσει να «τρέχει».
Η α’ φάση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τους 4.000 εργαζόμενους στο δημόσιο, όλοι υπάλληλοι υπό καθεστώς εργασίας αορίστου χρόνου, καθηγητές στα Τεχνικά Λύκεια και σχολικοί φύλακες. Αυτοί προστίθενται στους 1.900 υπαλλήλους, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στα τέλη του 2012 και, από τον περασμένο μήνα Ιούνιο,  περί τους 1.100 ξεκίνησαν να αναλαμβάνουν  καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες.
Προηγήθηκαν διαδικασίες μοριοδότησης, που αφορούσαν σε κοινωνικά κριτήρια και προσοντολόγιο, που αφορούσε σε τίτλους σπουδών, σεμινάρια, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, πιστοποίηση χρήσης προγραμμάτων υπολογιστή κ.ά.
«Ραντεβού» το Σεπτέμβρη
Μέσω της αξιολόγησης δομών αναμένεται να εντοπιστούν πάνω από 8.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα λογιστούν ως υπεράριθμοι και θα ενταχθούν στη β’ φάση της διαθεσιμότητας. Αυτό θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή εντάσσονται περί τους 3.500 υπαλλήλους στη δημοτική αστυνομία, οι οποίοι, κατά τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, θα μεταφερθούν σε υπό σύσταση αντίστοιχες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε μικρό ποσοστό θα μεταταχθούν σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες καλύπτοντας κενές θέσεις.
Η γ’ φάση περιλαμβάνει τον εντοπισμό άλλων 12.500 χιλιάδων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι υπάλληλοι στο δημόσιο τίθενται σε διαθεσιμότητα για διάστημα έως 8 μηνών και λαμβάνουν το 70% του μισθού τους. Σε μεγάλο βαθμό οι υπεράριθμοι θα προκύψουν από διοικητικές θέσεις  διαφόρων υπουργείων και οργανισμών.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να συνεισφέρουν όλα τα υπουργεία στη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας και όχι να περιοριστεί η αναζήτηση μόνο στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί.
Ο τελικός αριθμός
Από τα αποτελέσματα της αναζήτηση σε όλους τους φορείς εξαρτάται εάν η κυβέρνηση θα λάβει και νέες οριζόντιες αποφάσεις ανά τομέα ή θα οδηγηθεί σε «ξαφνικό θάνατο» φορέων αλά ΕΡΤ.
Ακριβώς για να μην συμβούν αυτά, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο δεσμευτικός αριθμός των 12.500 υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου και άλλων τόσων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι αριθμοί δεν θα συμπληρωθούν μόνο από τα υπουργεία, αλλά και από έναν μεγάλο αριθμό δήμων. Κατά κύριο λόγο αφορά σε προσωπικό υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).
Αναδημοσίευση από το Capital.gr, 28/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: