Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Οι τελικές ρυθμίσεις για τίς Δημοτικές εκλογές

  Για να πούμε αλήθειες...!!!!!!!!!!!
Τα δημοτικά συμβούλια, με τη σημερινή τους σύνθεση, η οποία απορρέει από το εκλογικό σύστημα, διακρίνονται από την απόλυτη αλαλία των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στον δήμαρχο, μήπως εκείνος τους αξιοποιήσει σε θέση αντιδημάρχου ή επικεφαλής δημοτικής επιχείρησης ή επιτροπής.
Επιχειρήματά περί δήθεν ακυβερνησίας των Δήμων,εκφράζονται μόνο από υποστηρικτές του βολέματος και δημάρχους προσωποκεντρικούς.....μετά από αυτούς το χάος!!!!!
Η απλή αναλογική με ψηφοδέλτιο αυξανόμενο μόλις κατά το 10% των εκλεγομένων Δημοτικών Συμβούλων  δίνει την ευκαιρία για συγκρότηση παρατάξεων αρχών και όχι πολιτικών γυρολόγων.(θυμήθηκα τα βαφτίσια στον Αυλώνα και το γάμο στα Κιούρκα,στις εκλογές το 2014)
Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή του δημάρχου: είτε στον β΄ γύρο μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών είτε απευθείας από το δημοτικό συμβούλιο.Εδώ πρέπει πλέον των άλλων να υπολογισθεί και το μεγάλο οικονομικό κόστος από την επανάληψη των εκλογών (ψηφοδέλτια,δικαστικοί αντιπρόσωποι κ.λ.π) κάτι το οποίο και οι εταίροι-δανειστές το χουν κάνει θέμα.
Αυτές είναι  οι τελικής ρυθμίσεις από το σχέδιο νόμου που φερνή η κυβέρνηση στη βουλή
-Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές,αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές.Θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο και η θητεία θα ξεκίνα από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.
- Η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.
ιατήρηση του θεσμού του Δημάρχου ως επικεφαλής συνδυασμού με πιθανότητα μεγάλη να μην υπάρχει επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος αλλά να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (κατάργηση της δεύτερης Κυριακής).Εδώ θα δοκιμασθεί και ο απερχόμενος Δήμαρχος με τη βάσανο του σταυρού. Φαντάζεσθε να μην εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος!!!!
- Το όριο εκλογικής ενηλικότητας μειώνεται στα 17 έτη και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε εναρμόνιση προς τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα και για τις εθνικές εκλογές, με το ν. 4406/2016.
- Διατήρηση του ηλικιακού ορίου κτήσης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι ως έχει, ήτοι στα 18 έτη για τους Δημοτικούς/Περιφερειακούς Συμβούλους και στα 21 έτη για τον Δήμαρχο/Περιφερειάρχη.
-- Κατάργηση της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων σε εκλογικές περιφέρειες και η ενιαία εκλογή των δημοτικών συμβούλων σε όλη την έκταση του Δήμου.
Ειδικότερα για τις Δημοτικές εκλογές 
- Κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο το Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις υποψηφίων κ.λπ. ανά Δημοτική Ενότητα
- Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.
- Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο.
- Αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: